כתב וצילם: יאיר בן־חיים
פתאום קם עב"ם ומרגיש שהוא ספר
אילן שאול
יחזקאל נפשי
שמוליק קלדרון
כרמית ספיר ויץ
רן יגיל
רוני סומק
שאול ביבי
דנה שוכמכר
גלית עדות
יסמין אבן
"לכתוב שיר על מחשב זה תענוג לא נורמלי, המצאתי את עצמי מחדש, לא בדיוק המצאתי את עצמי, מצאתי את עצמי".
ישנם משוררים הזוכים להוציא לאור את ספרם בגיל עשרים או שלושים, אצל אילן שאול, עיתונאי וקולנוען, נולד הספר רק בגיל 63, כשכל השירים בספר נכתבו לפני ארבעים שנה.
בפואמה החדשה שאינה כלולה בספר אותה קרא בסיום ערב ההשקה, הפליא לתאר את תדהמתו מקבלת החיבוק מצד אוהבי השירה מספרו "אקורדים בשיפוע".
אָקוֹרְדִּים בשיפוע זֶה ה V Fifteen שֶׁלִּי / תַּעֲרוּכַת שִׁירֵי vintge / פְּרָחִים מְיֻבָּשִׁים / כַּרְטִיס כְּנִיסָה לָנֶצַח / הַנֶּצַח שֶׁלֹּא נִמְדָּד בִּזְמַן / רַבּוֹת הַמַּחְשָׁבוֹת בְּלֵב אִישׁ / בַּעֲצַת הַשֵּׁם הִיא תָקוּם / פִּתְאוֹם קָם עַבָּ"ם וּמַרְגִּישׁ שֶׁהוּא סֵפֶר / זֶהוּ-זֶה, אֲנִי לֹא קוּרְיוֹז, אֲנִי סֵפֶר / נָא לְהִתְנַהֵג בְּהֶתְאֵם / שַׂמְתֶּם לֵב שֶׁלְּסֵפֶר שִׁירִים אֵין happy ending / הַסֵּפֶר הַזֶּה הִתְבַּגֵּר יַחַד אִתִּי / שָׂרַד 10 מִלְחָמוֹת, 2 אִינְתִיפַאדוֹת, 50 מִבְצָעִים, 500 אֲסוֹנוֹת, 5000 פִּגּוּעִים, 6000 פָּרָשׁוֹת, 7000 וַעֲדוֹת חֲקִירָה, 10,000 וַעֲדוֹת בְּדִיקָה.
את התודה הראשונה לצאת הספר לאור זקף שאול למשורר אבי אליאס שהתוודע לכתיבתו ופסק נחרצות שיש לפרסם את השירים, למרבה הצער, אליאס נפטר בשנת 2011 והשירים המתינו עוד כמה שנים. לאחר תקופה הכיר שאול את המשורר יחזקאל נפשי שלאוזניו גונבה הידיעה ששאול כתב שירים בצעירותו, משנחשף לתוכנם לא רחק היום בו הספר יצא לאור.
אירוע השקת הספר "אקורדים בשיפוע" התקיים ב'נורמן בר' השוכן בפאתי שכונת 'כרם התימנים' בתל-אביב ומשמש כבית-השירה של המשורר יחזקאל נפשי.
קליפ מערב ההשקה של ספרו של אילן שאול "אקורדים בשיפוע"
אילן שאול בשיר חדש ושיר הדרן - Houston you have got a problem
את דבריו פתח שאול בברכת הזמן, "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם שהחיינו וקיימנו והגענו לזמן הזה" בהתרגשות רבה סיפר שכל המעמד הזה הזוי בעיניו והוא לא רגיל לכך שהפוקוס עליו.
בהמשך הזמין שאול את המשורר רוני סומק שהיה הראשון שידע על השירים והוא זה שהלשין ליחזקאל נפשי על קיומם. בתחילת דבריו העניק סומק לשאול מתנה, הדפס של ציור של המשורר צ'ארלס בוקובסקי אותו צייר, ולא בכדי.
בעטיפה האחורית של הספר "אקורדים בשיפוע" כתב סומק את הדברים הבאים: "אילן שאול כותב את השירים שלו במדינה הגובלת עם מדינת צ'ארלס בוקובסקי. גם במדינה השירית שלו אפשר "לגדל ציפורים בכלא הפרטי שלך" ואז לעוף בלי דרכון ולשרוט. זהו ספר שירה שבו השריטה עובדת שעות נוספות. האלכוהול ששתה המשורר האמריקני מחלחל גם במחזור הדם של אחיו הישראלי, והכלא הוא המקום שבו כותב השירים הוא גם אסיר וגם סוהר. הסורגים הם על חשבון הבית.
ההשוואה לבוקובסקי צריכה להזקיף לאילן שאול את עמוד השדרה. בוקובסקי המציא שפה שבה למילים אין אזיקים. שאול בוודאי שאינו מחקה אותו, אבל הוא הצליח לעברר ברוחו את השפה".
מימין: רן יגיל ואילן שאול
המשורר יחזקאל נפשי היה השני שנשא דברים וסיפר על היכרותו עם שאול ועל כך שראה הכרח להוציא את השירים אל האור. הוסיף ואמר: "אני חש עצמי כשותף פעיל לכל הצעדים בספר הזה, אני לקחתי אותו מהמגירה, ניקדתי שיר שיר, על מנת לסבר את העין לאילן, שיראה איך נראית שירה, ואז הוא אמר לי "ניקוד מה ניקוד", ואז השבתי לו שהניקוד הוא התכשיט של המילה" בהמשך דבריו הביא דוגמאות ופרשנות מתוך המילון של "אבן־שושן" לפירושן של המילים 'מודרני' וקלאסי, המילה מודרני על-פי המילון פירושה 'נכון לעתה' והמילה קלאסי פירושה 'נכון לכל עת', לדבריו כתיבתו של אילן היא קלסית ורלוונטית גם לאחר ארבעה עשורים.
בהמשך דיבר רן יגיל, על הפואמה "בעורף התודעה" וקרא מתוכה קטעים. לדברי יגיל כתיבתו של אילן שאול רלוונטית לימינו ומאפשרת הצצה לשנות השבעים לימי חוף מציצים ולשפה הדן בן-אמוצית לאותם ימים למרות חלוף השנים.
בהמשך הערב עלו וקראו משירי הספר, שמוליק קלדרון, דנה שוכמכר, גלית עדות, כרמית ספיר-ויץ ויסמין אבן.
ולסיום נחזור שוב לפואמה החדשה שכתב אילן שאול הנושאת את השם: Houston you have got a problem או יש חיים אחרי בר רפאלי. בפואמה זאת מגולל שאול את ההתרחשות שבאה בעקבות הוצאת הספר והתחושות הנלוות שחווה. "סובב סובב הולך הרוח ועל סביבותיו שב הרוח, הזהר מעשות ספרים הרבה, הם מחיר החופש, השירים זה לא החיים אבל מה שנשאר מהחיים זה השירים". בסופה של הפואמה מסכם שאול את התגלית הגדולה של חייו וכותב: "לכתוב שיר על מחשב, זה תענוג לא נורמלי, המצאתי את עצמי מחדש, לא בדיוק המצאתי את עצמי, מצאתי את עצמי".