אירוע השקת הספר של
ד"ר נגה רוזנפרב
הקומה השנייה - חייה ויצירתה של עמליה כהנא־כרמון
מאת: יאיר בן־חיים
ד"ר נגה רוזנפרב - תצלום: יאיר בן־חיים
ביום ראשון 06/06/2021 התקיימה בבית ראשונים בגבעתיים השקה לספרה של ד"ר נגה רוזנפרב 'הקומה השנייה - חייה ויצירתה של עמליה כהנא כרמון'.
האירוע החל בדברי פתיחה קצרים של נגה רוזנפרב בהם חשפה את תהליך וגיבוש הספר וכפי שאמרה בפתח דבריה: "הספר שלי נכתב כמתוה ביוגרפי ובעצם מתאר את חייה ויצירתה במחצית חייה הראשונים מרגע לידתה בקיבוץ 'עין חרוד' בת לחיים כהנא ושרה לבית קריספין מראשוני החלוצים שבנו את קיבוץ עין חרוד, בשנת 1921".
עמליה כהנא-כרמון, סופרת מוכרת ועתירת פרסים, ישנן לא מעט יצירות גנוזות. בספר 'הקומה השנייה חושפת ד"ר נגה רוזנפרב חומרים שלא ראו אור ומשקפים צדדים רבים באישיותה ובתהפוכות חייה שהיו עד כה נסתרות מעיניי קוראיה.
קובץ סיפוריה הראשון של עמליה כהנא-כרמון יצא בשנת 1966 וזכה לביקורות נלהבות מצד מבקרי הספרות.
המפגש הראשון של נגה רוזנפרב עם עמליה כהנא-כרמון היה בשנת 2011 לדבריה זאת היתה פגישה קצרה וממצה, עמליה הייתה עקשנית, חשדנית, "מה אני צריכה את זה?" "מה את צריכה את זה"? "את מי זה מעניין בכלל"? לאט לאט נגה כבשה את ליבה ולהיפך ובהיכרות זאת אפשרה לחקור ולעיין בארכיון שלה שנמצא בספרייה הלאומית בירושלים.
מעיון בממצאי הארכיון זה היה כמו להיכנס למנהרת זמן שבה עמליה סיפרה את סיפור חייה לצד סיפורה של מדינת ישראל. מחקרה של נגה החל במפגש עם עמליה, אשה מבוגרת כשהיא נמצאת בדיור מוגן וחלק מהעובדות שכבר לא זכרה והיה צורך לרענן את זיכרונה.
פרופסור דן לאור - תצלום - יאיר בן־חיים
הוסיפה ואמרה נגה: "מהארכיון של עמליה התברר שהחלה לכתוב בשנות ה-40 של המאה שעברה כבר שהייתה ילדה ואחר כך כנערה, כחיילת וכסטודנטית ולא כפי שהיה סבור בסוף שנות החמישים. החיים והכתיבה בחייה של כרמון קשורים בקשר הדוק, בלתי ניתנים להפרדה שזורים זה בזה, סיפורים קָרְמוּ עוֹר וגידים ממכתבים מהרהורים שכתבה מכל מיני התרחשויות בחיים שלה, כל אירוע כזה הפך לסיפור. כל דמות שהיא הייתה בקשר איתה נכנסה לאחד מתוך הסיפורים והקשר הבלתי ניתן להפרדה הזה מאד מאד מחדש".
עמליה מאד אהבה את תל-אביב וירושלים היא מאד אהבה את הטבע , את הים היא מאד אהבה פרחים בעיקר ורדים ויותר מכל היא אהבה את נגינת הסקסופון.
ברגע זה עלה לבמה האמן ונגן כלי הנשיפה, אריק לבנת פתח עם נגינה מופלאה בסקסופון בשיר: 'מעבר לקשת בענן' Somewhere Over the Rainbow כאחד מכלי הנגינה שלו השופר ניגן קטע ולסיום ניגן בשופר קטן את השיר 'ירושלים של זהב'.
הספר נכתב על סמך עבודת הדוקטורט של נגה רוזנפרב באוניברסיטת תל-אביב בהנחייתו של פרופסור דן לאור
הנושאים בהם בחרה נגה להתמקד בארבע דברים הכי משמעותיים של עמליה, הכתיבה, האמנות, הנגב ואנגליה.
בהמשך הערב עלה פרופ' דן לאור לשאת דברים, ולסיום נשאה נגה הרצאה על כתיבת הספר ודיברה בהרחבה על תהליכי הכתיבה ובחירת הנושאים בספר.